”Ihana tietokirjauutuus Lapin ystäville: Stephen Sommier – Talvimatka Lappiin, kirjeitä sisareni lapsille”

No Comments

Näin kirjoittaa Jenny ”Kirjojen pyörteissä” -blogissaan 20.10.2016:

Tämä kirja lähti mukaani kirjaston uutuushyllystä kutkuttavan nimen takia: Kuka on käynyt Lapissa, miksi, milloin ja missä päin. Lappilaisena minua kiinnostaa aina muiden kokemukset. Kun luin takakannesta, että matka on tapahtunut talvella 1885, kirja oli tietenkin pakko lainata. Millaista on ollut Lapissa talvella 1885, kun aurinko ei paista pariin kuukauteen ja sähkölamppuja tuskin oli joka nurkalla. Millainen on ollut italialaisen matkailijan vaikutelma Lapista ja sen ihmisistä?

Kirja koostuu Italialaisen kasvitieteilijän ja antropologin Stephen Sommierin kirjoittamista kirjeistä, joissa hän kuvailee eloisasti matkallaan kokemia hetkiä. Hänen kirjoituksiaan on mukava lukea, sillä hän kuvailee niin hauskasti ja seikkaperäisesti sellaisia asioita, joihin ei itse edes kiinnitä niin paljoa huomiota, kuten pakkasen huurtamia puita ja jäisiä jokia. Kirjan alussa hän muun muassa kuvailee pimeyttä osuvin sanoin:

”Ensimmäisinä päivinä valon puute johtaa syvään alakuloon, tai sanoisin suorastaan mielenjärkytykseen. Tuntuu kuin hartioita painaisi jokin painajaisen tapainen taakka, jota ei saa ravistelluksi tiehensä. Myös päivällä muutaman valoisan tunnin aikana on niin hämärää, että tulee hieraistuksi silmiä ja tarkistetuksi, ettei näkö vain ole heikentynyt. Ja kun tuo vähäinenkin valo loppuu, tuntuu ahdistavalta, niin kuin kuvittelen tuntuvan siitä, joka menettää näkönsä.” (sivut 24-25)

Itse tykkäsin todella paljon kirjoittajan eläväisestä tyylistä kirjoittaa ja kuvailla näkemiään asioita ja tapahtumia, luontoa ja ihmisiä. Kirjassa hän matkaa laajan alueen aina Norjan Kristianiasta Nordkappiin ja sieltä Suomeen Inarista Tornioon. Lopulta matka jatkuu Ruotsin kautta takaisin Italiaan.”

https://kirjojenpyorteissa.blogspot.it/search?q=Sommier

Leave a Reply